Search This Blog

Wednesday, 26 August 2015

KBJ : Beriadah di hujung minggu....

Tarikh: 22 ogos 2015
Tempat: Kompleks Belia & Sukan, Paroi

Cerita nya, bebudak cashier ajak ktaorg main badminton kat kompleks sukan Paroi...lpas dah diskus pnya diskus,ktaorg pun decide la nk join diaorg main badminton kat situ...

Lepas maghrib,si Mort datang jemput aku n jaja pehtu naik kete dia gi kompleks...

Xramai pun yang join...farmasi 3 org,cashier 3 org dengan nurse sorang...tu je
Keadaan court..Mort cakap ni bukan court badminton sbnarnya..ptotla licin licau..baru acah2 main dengan si jaja,dh tersungkur jatuh sbb licin..


Tepi2...atlet jaja n naemah dah sedia nak beraksi dah tu...hahaha...masa ni farmasi lawan cashier..farmasi kalah..

Yang ni plak repeat,frmasi lawan cashier...kali ni farmasi menang sbb atlet Mort yg main...hahaha 

Atlet Mort beregu dengan atlet Tim...dorang bdua ni memg betul2 atlet badminton taw...bukn la pepoyo cm aku...hehehe 

Dah settle main,kita wefie beramai2 dulu...

Gambar bajet mesti ade..padahal nk kira pn xpandai..setakat main pukul2 kosong je bolehla...tq kepada Mort mensponsorkan raket kat titew...

Lepas main ni,amek kau,besok nye bangun,sakit2 badan terus...nak angkat tangan pun azab kemain...almaklumlaaaa,'rajin' sgt bersenam...hahahaha 

Sunday, 23 August 2015

CPR & First Aid

Tarikh: 21 Ogos 2015
Tempat: SALAM Senawang

Beberapa hari lepas en.Su (bos aku) ada tanya aku ok xkalau aku join kursus CPR?aku pun tanpa berfikir panjang,lantas menjawab "boleh"...sebabnya aku taw akan dapat sijil...hehehe 

Tengok2 rupa nya ain pun kene pegi sama tarikh dengan aku...yeayyy,ada geng...masa pagi tu, aku agak lambat jugakla naik..so, aku kena duduk depan sekali...huhuhuhu...sesi ktaorg ni 24 orang peserta...

Pagi2 pukul 9am tu sessi dia bagi taklimat pakai slideshow dulu...lepas tea break, group tu dibahagi dua kumpulan...1 kumpulan pegi buat latihan CPR, 1 kumpulan lagi buat latihan untuk choking atau tercekik...aku kena buat choking dulu...hehehe

Masa masuk tu,semua dah siap2 dibekalkan dengan buku ni..dalam ni macam2 la dia cerita cara untuk bagi pertolongan cemas...

Ni cikgu yang ajar aku...group 1 lagi xsempat blajar dengan cikgu ni sebab ptg dia dah xde...gambar ain je ade time tgh buat latihan choking...aku punya ain amekkan video...


video
Aku xsangka aku berjaya keluarkan bende tu dari mulut Charlie (nama patung tu), sebab aku bukanla ada basic yang bagus dalam hal2 ni... 

Lepas dah lunch break, sambung balik...kali ni grup aku plak buat cpr...
Setiap org kena try buat..kiraan dia 30:2..maksudnya 30 tekanan dan 2 kali hembusan...kalau ada orang lemas,xde nadi n pernafsan,maka nya org tu perlukan CPR....


Lepas dah selesai bahagian praktikal,ktaorg semua kena jawab soalan...mcm exam la kira nya...aku harap,aku boleh la lulus...huhu 

Dari Dapur Merpatieima :: keropok lekor Ghani Black

Tarikh: 19 ogos 2015
Tempat: Rumah sewa 872

Semalam lepas balik keje pukul 5pm ntah angin apa yang datang,tetibe aku rasa nak goreng kopok lekor yang beli kat Kuantan itu hari...

Aku bukanla jenis yang rajin nak masak kat Senawang ni...semua org pun taw...hahaha...sebab ape??tetttttttttt,biarlah rahsia....keh3

Haritu aku beli 10 batang kopok lekor yang kecik2...rm1/batang...kalau yang saiz biasa tu rm2/batang...gorang punya goreng,ni la hasil nyaa...


Sos tu aku beli kat kedai tu jugak...rm2/bekas...ada jugak aku beli yang dalam botol..tapi sebab akak tu cakap yang dalam bekas ni homemade punya,aku terus tertarik...sedap rasa dia..recommended dari aku...kopok dia pun rasa ikan,xdela tepung je yang lebih...pendek kata,aku puas hati laa dengan rasa dia...hehehe 

3 hari 2 malam in Pahang (last part)

Tarikh: 16 Ogos 2015
Tempat: Kuala Gandah


Hari ni hari terakhir ktaorg pnya vacation...huhuhuhu..ktaorg checkout dalam pkul 8am sebab nak breakfast dulu sebelum perjalanan yg pnjang nak ke kuala gandah..sebelum tu,ktaorg ada misi mencari kopok lekor untuk bawak balik n9...jaja dengan ringan mulut pn pergila tnya akak hotel tu... akak tu suggest ktaorg cari kat pasar besar Kuantan je..

Ktaorg pusing punya pusing cari pasar besar,last2 ktaorg jumpe pasar pagi..ktaorg beli makanan je kat situ..xbeli kopok lekor pun..

Sebelum kluar dari kuantan,aku ajak dorg bergambar dengan perkataan 'Kuantan' kat sungai Pahang...xjauh pun dari hotel tempat ktaorg...



Lepas cari punya cari, ktaorg pun jumpe la tempat kopok lekor yang femes...keropok lekor Ghani Black...ktaorg cari tempat ni pakai waze je...

Kopok lekor kat sini fresh...masa ktaorg datang tu dorg baru angkat kopok lekor dari periuk merebus...panas berasap2 lagi...dah siap memborong memasing,ktaorg pun gerak la nak ke kuala gandah...

Masa dah sampai Kuala Gandah ni akan ada 2 persimpangan...ke kanan akan menghala ke deerland,ke kiri akan hala ke Pusat Koservasi gajah...

Ktaorg pegi deerland dulu sebab gajah pnya show pkul 2pm baru start...bayaran masuk deerland ni rm6/person..lepas dah bayar tu akan dapat 1 kupon untuk bagi makanan kat rusa...

Ini la keledek yang dapat bila tunjuk kupon tu kat org yang jaga tempat ni

Hai rusa2 yang comel...akak2 datang nak bagi awak makan ubi keledek lazat...hehehe




Jaja yang kelihatan lost...

Merak albino...




Yang ni ktaorg pegang ntah ape ke nama nye...lupe...tapi yang ktaorg pegang ni versi albino...kaler asal dia itam...ni kire cam landak la...tapi setakat ni je duri dia,xmencucuk mcm landak yang betol tu...

Aku sebenarnye xbrani nak pegang ular...geliiiii...tapi sbb ade geng,saje la nak try...mse aku pegi ostrich farm PD dgn en.Lan John kemain gigil2 aku mse dia ajak aku pegang badan ular...

Tapi,keberanian tu xlama la...start je ular ni bgerak,hamek.....muke nak nangis terus kluar....hahahaha 

Aku cakap binatang ni nama dia chipmunk...kotla...aku pn xtaw binatang apa sbenarnya ni...hahaha 

Ktaorg bawak payung sbb risau hari hujan...

Sebelum kluar dari deerland,gambar dgn pintu gerbang harusla ada...hehehe

Ok,masa ni dah smpai kat tempat gajah...dsebabkn aku dh pnah datang dgn en.Lan John sebelum ni kat sini,so aku tawla apa yang aku kna buat masa nak msuk...mula2 kna pegi ke kaunter pndaftaran,isi borang n dorg akan bagi sticker untuk tampal kat baju sorg satu...





Kat sini xde bayaran masuk..F.O.C...cuma kalau ada niat nak pengalaman bagi gajah makan tu kena la kluar duit sikit...rm3 untuk seikat tebu...kacang xsilap aku rm5/paket kot...ktaorg beli tebu jela...hehehe




Sesi memberi gajah makan..

Masa ni dah pukul 2 lebih,masa untuk gajah2 diberi mandi oleh mahut (penjaga gajah) tu...gajah2 akan turun dalam sungai kat situ untuk mandi...gajah2 ni xsama dengan gajah2 yang ktaorg bg makan tebu tadi...yang ni gajah2 dewasa...lagi besar dari yang makan tebu...
Gajah2 tengah turun untuk bersiram di tengah hari...




Lepas dah mandi,gajah2 akan naik semula untuk buat show sikit...tapi ni bukanla show macam sarkas...latihan gajah2 ni untuk tujuan pertanian dan jinakkan gajah2 liar yang lain...

Lepas show tu, kita akan diberi peluang bagi gajah2 makan...yang ni makanan yang memang disediakan...F.O.C...tapi untuk bagi gajah2 dewasa ni saja...last time masa aku datang dorang sediakan betik...kali ni tembikai lak...kalau aku xfikirkan ni makanan gajah,mau aku rembat sepotong dua tembikai ni...nampak lazat tgah2 hari panas...hehehe

Lepas tu, dorg bagi kita peluang untuk amek gambar dgn gajah2 kat situ...pandai taw gajah2 ni...bila korang berdiri depan dia,dia akn buat gaya angkat belalai dia...so cute...

Tapi ada sekali aku kena sembur kat kepala dengan gajah tu...maybe sebab dia geram tunggu aku snap gambar lmbat sangat...hahahaha

Sebelum balik,ktaorg makan lunch kat kafe kat dalam pusat ni...boleh la rate dia..xmahal,tapi pilihan xbanyak la...





Bye2 Pahang...walaupun percutian kali ni percutian bajet,tapi semua org rasa enjoy,lebih2 masa kat Gambang...next trip plessss eberibedi...hehehe 









Friday, 21 August 2015

3 hari 2 malam in Pahang (part 4)

Tarikh:15 ogos 2015
Tempat: Gambang waterpark/satay zul (continue)

Mase kene bhenti main air time hujan tu,ika la paling emosi sebab ika klau dah jumpa air,ktaorg panggil kene sawan air...kadang2 ktaorg ckp ika ni kenan dgn air kecik2 dulu...hahahaha...makanya,kami pun pulanglah ke cabana kami tu....

Org emosi kena stay cabana je...hahaha...bila jaja nak pegi beli air panas dgn aku,jaja tnya ika "ika xpegi mana2 kan?"..ika jawab "awak saje je tnya soalan nak bg saya marah kan"...aku dgn jaja terus gelak....

Kami pun beli air panas n makan nasi lemak sementara tunggu hujan bhenti...lepas dah makan2,elok la hujan pun dh stop...jadi,kami sambung main balik....



Mase ktaorg main gelongsor yang kat blakang ni la pelampung ktaorg hilang...cari punya cari,xjumpa2...terus masing2 jadi badmood...huhuhu 

Last2 ktaorg decide klau xjmpe pn redho jela xdpt balik deposit tu..ktaorg enjoy je mna yg boleh..sebab xde pelampung,ktaorg just boleh main yg kat air cetek2 je...huhuhuhu 

 Perbincangan tentang pelampung yang hilang....



Bermeditasi dalam air

Xkira,nak masuk jugak gambar ni wlaupun jaja n akak aku ckp xelok....huhuhuhu 



Mase nak main air bucket ni,tbe2 ktaorg detect pelampung ktaorg yang hilang tu...Alhamdulillah...masing2 terus hepi balik...hahaha 

Lepas dah main last round,ktaorg pun kemas2 untuk balik ke hotel semula...mandi2 dulu,tukar baju,baru kluar dari situ...hehehe
Wefie dulu sebelum kluar...muke memasing dh penat dah tu...

Aku cadangkan kalau korg nak datang tempat2 cmni,pakai backpack...jgn bawak beg macam beg pink aku ni...susah nak bergerak...huhuhuhu

Ini je souvenier yang aku dapat rembat kat sini...pehtu adela fridge magnet 1...hehehe 

Lepas dah balik,ktaorg rehat2 kejap...lepas maghrib ktaorg siap2 untuk dinner plak...ktaorg pegi makan kat satay zul,kuantan je..
 Kat sini bukan makan sate je,goreng2 pun ada jugk...

P/s:besok dah nak balik senawang...wuwuwuwu